keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Tilko kävi lampailla

Talvella Tilko pääsi testaamaan taitojaan poropaimennuksessa. Se meni hienosti, pojalla näyttää olevan hyvät geenit paimennushommiin. Tästä innostuneena halutaan jatkaa treenausta. Isäntäpari on täysin noviisi tällaisissa asioissa, niinpä tarvitaan apua ja neuvoja sekä tietty paikka, missä paimentamista voisi harjoitella. Onneksi sopiva paikka löytyy aika läheltä eli Pellosta. Matkaa meiltä sinne kertyy edestakaisin noin 400 kilsaa, mutta sehän ei näillä selkosilla ole juuri mitään ;)


Porot jolkottaa jossain vapaana, joten kesällä harjoitellaan lampailla. Vietettiin maanantai iltapaimennuksessa lammaslauman kanssa. Tähän asti se olen ollut minä, joka Tilkon kanssa kulkee ja touhuaa. Nyt halusi isäntä kokeilla koiran kanssa aitaukseen menoa ja meikälle jäi valokuvaajan rooli.

Lauma kasaan, huutaa Tilko!

Innokkaasti pojat meni lammasaitaukseen kouluttajan ohjauksessa. Tilko oli selvästi hämillään uudesta tilanteesta. Se juoksi pari kertaa aidalle, missä seisoin ja katseli ihmeissään että mitenkäs sä olet siellä... Kun isäntä kutsui koiraa luokseen, totteli Tilko hyvin. Työt kutsui ja parivaljakko lähti liikkeelle. Alkuun Tilko haukkui, mutta rauhoittui nopeasti. Lammaslauma liikkui, mutta sitten joukosta irtosi yksi. Jokaisessa perheessä lienee yksi uhmakas musta lammas ja niin oli tässäkin laumassa. Se jökötti paikallaan ja tuijotti Tilkoa, käytiin tahtojen taistelua.

Ei toimi korvien ja hännän ojentelu tähän päkäpäähän!

Mitä, etkö sä tajuu...mä poropoika paimennan ja sä päkä uskot!

No helkkari! Mitäs seuraavaksi keksis...?!

Voisit sä isäntä vähän jeesaa...

Tilko yritti vaikka mitä temppuja saadakseen päkän liikkeelle. Välillä se pujahti isännän jalkojen väliin ja kurkki sieltä kuin kysyen, että mitäs tehdään, miten saadaan toi liikkeelle. Lopulta kärsivällisyys palkittiin ja lammas palasi lauman luo. Kyllä se vielä muutaman kerran yritti uhmata kokematonta paimentajaa, mutta antoi sitten periksi.

Johan läks!!

Vielä lampaalla oli jotain asiaa Tilkolle ;)

Aitauksen jälkeen lähdettiin vapaana viemään laumaa metsään. Ideana oli, että osa harjoittelijakoirakoista vei lauman metsään ja toiset sitten hakivat ne takaisin kotipihaan ja aitaukseen. Me olimme jälkimmäisessä joukossa ja taas sovittiin, että isäntä hoitaa tehtävät koiran kanssa ja minä kuvaan. Kun saavuttiin ensin hihnassa lauman luo metsään, niin koirat päästettiin vapaaksi. Koiria oli kolme. Sora, joka on ammattilainen ja tilan oma koira sekä Tilko ja briardin pentu. Koirat sai ensin vain olla ja rauhoittua sillä aikaa, kun lampaat evästelivät.

Evästauko

Sitten kouluttaja komensi isännän keulille ohjaamaan lammaslaumaa. Porokoira paimentaa takana poroja, niin myös lampailla. Se tekee sen luontaisesti eikä pyöri lauman ympäri niin kuin varsinaiset lammaskoirat kuten vaikka koolie-rotuinen Sora.

Paimenpoika ja laumansa, mutta missä koira!

Meikä kulki lauman perässä, mutta Tilkopa jäi pyörimään siihen mamin jalkoihin. Kävi kyllä lauman luona ja taas palasi mun jalkoihin kuin odottamaan emännältä ohjeita. Eihän siitä mitään tullut. Kouluttaja laittoi mut myös eteen, oli tarkoitus tehdä tiimityötä. No niin, siinä sitä sähellettiin oikein urakalla ja saatiin Tilko ihan sekaisin. Milloin minä olin jäljessä, milloin isäntä liikkui liian nopeasti ja Tilko ihmetteli, että mitä noi oikein touhuaa!

Team Sählä saa huutia kouluttajalta... ;)

Lopulta homma lähti toimimaan, kun meidät siirrettiin lauman taakse ja ohjaaja meni edelle. Tilkolla lamppui syttyi, kun se sai tilaa ja pääsi oikeasti töihin. Loppumatka tilalle sujui tosi hyvin, Tilko kävi jopa kerran lauman edessä toppuuttamassa vauhtia!

Homma toimii, kun sen osaa!

Koira taitaa hommat, kun on osaava ohjaaja. Pariskunta Sählä opettelee nyt tiimityötä, sillä kesäkuussa mennään taas treenaamaan. Sitten onkin vuorossa jo parin päivän leiri! Sitä odotellessa ja omista tiluksista haaveillessa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti