keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Yön yli paimennusta

Kittilän porokierrokselta jatkettiin Rovaniemen puolelle Kätkänpaimenen pienelle lammastilalle. Edessä oli yön yli kestävä lammaspaimennusleiri. Tilkolle ja minulle paikka oli ennestään tuttu, muille uusi tuttavuus.

Lammastilan emäntä ja paimennuksen ohjaaja Marjo vei ensin mönkkärillä meidän tavarat leiripaikalle. Paimennuksessa ei tarvittu muuta kuin vettä reppuun, ilma oli taas aika lämmin.

Tilko sai kunnian aloittaa ja hakea päkäpäät lampolasta.

Tästä se lähtee


Mansi ja Sahfi tulivat perässä kytkettyinä. Homma lähti käyntiin, lampaat liikkuivat ja kohta päästiin mettään. Vaihdettiin vuoroa ja Mansi pääsi jatkamaan. Mansille lammaspaimennus on tuttua jo kotioloista. Mansin jälkeen Sahfi otti lampaat hoteisiinsa.


Aika hyvin, vai mitä :)

Mansin vuoro

Sahfi jatkoi kuljettamista

Välillä pidettiin taukoa, lampaat sai juoda ja syödä sekä koirat levätä.Mettäpaimennuksessa on oma rauhansa. On hienoa seurata koiran työskentelyä ja sitä, kun tulee ongelmatilanne, että miten se tuon meinaa ratkaista. Välillä tarvitaan ohjaajan ja emännän apuja, mutta usein koiruudet saavat itse tilanteen setvittyä. Sitten sitä emäntä ihmettelee, että miten se tuon osasi!

Lauma leviää...

Kasassa taas!

Leiripaikalla lampaat vietiin aitaukseen ja pystytettiin teltat ennen pimeää. Tulilla istuessa aika meni lentäen, kun juteltiin koirista ja maailmanmenosta.


Pohdiskelu katkesi, kun huomasin, että lampaathan on karkuteillä! Sieltä ne tuli aitauksesta omin nokkineen pois. Kutsuttiin pojat töihin, haluttiin nähdä, miten yhteistyö toimii. Ja toimihan se! Yhdessä Tilko ja Sahfi paimensivat lampaita ja pitivät lauman kasassa. Annettiin lauman syödä, kun kerran näytti siltä, että niistä ruoho oli vihreämpää aidan tällä puolen ;) Sitten oli aika palata aitaukseen. Veljekset ohjasivat lauman aidan sisäpuolelle ja niiden pakoreitti saatiin tukittua. Rauha palasi leiriin ja pimeän laskeutuessa kutsui nukkumatti.

Tuleehan sitä jano, kun käy sammuttamassa 'tulipalon'!

Hyvin toimii veljet yhdessä!

Väsy!


Aamutoimien jälkeen laitettiin leiri kasaan ja tehtiin paimennusharjoitus.


Ilmassa on syksyn tuntua

Harjoituksen jälkeen lähdettiin kuljettamaan laumaa takaisin kotiin. Loppupätkän äippä ja pojat paimensivat yhdessä. Perheessä on voimaa ja yhteistyökykyä!

Yhteispelillä se toimii

Äippä ja pojat Levillä (kuva:Kirsti Hassinen)

Oli meillä upea Pilvipolun koirien reissu! Ensi talvena mennään poropaimennukseen sukulaisten kesken!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti