keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Killen ja Asserin kanssa retkellä

Kuuma kesä meni vauhdikkaasti ja blogi on jäänyt hetkeksi unholaan. Mutta ei hätää, asia korjaantuu tuota pikaa. Mukava muistella menneitä kivoja juttuja!

Elokuun lopulla Tilkon äippä Mansi ja veli Sahfi tulivat emäntiensä kanssa pohjoiseen. Suuntasimme muutamaksi päiväksi Kittilään ja Rovaniemelle retkeilemään ja paimentamaan.

Tilko ja Mansi

Sahfi

Kittilän Kinisjärvellä meitä odotti Kille-poro päiväretkelle. Killen emäntä Heidi oli luvannut viedä meidät tutustumaan taakkaporovaellukseen (myös takkaporoksi kutsutaan). Siinä kuljetaan leppoisasti poron tai porojen kanssa ja ne kantavat osan patikoijien tavaroista. Porot kulkevat talutuksessa omaan tahtiinsa. Hoppua ei tällaisella retkellä pidetä.

Kille ja Heidi

Meille lähti siis yksi poro matkaan sekä talon omat koirat. Uroksia molemmat, mutta niin vain kaikki neljä urosta tulivat keskenään toimeen. Talon koirat kulkivat vapaina ja meidän hihnoissa.

Bordercollie Ralli

Lapinkoira Mörri oli kunkku!


Matkalla taukopaikalle pysähdeltiin ja Kille sai mutustella maukkaita koivunlehtiä. Koirista se ei ollut moksiskaan ja koiratkin tottuivat nopeasti mukana kulkevaan poroon. Alkuun kyllä haukkuivat, että pitääkö tätä paimentaa.


Mitähän se Tilko miettii...

Tulilla kaikki nelijalkaiset ottivat oman paikkansa ja lepäilivät rauhassa. Me nautittiin nokipannukahveista ja paistettiin talon omaa poromakkaraa. Kille vähän epäillen silmäili, että kukahan siinä on laitettu suolenpätkiin ;)
Yöksi ei tällä retkellä jääty vaan täältä meidän matka jatkui Sammun tuvalle Leville. Siellä meillä oli seuraavana aamuna hieman erilainen patikka Asseri-poron kanssa. Asseri ei ole taakkaporo vaan tuttipulloporo. Sen emo ei ollut Asseria imettänyt, niinpä omistaja Riikka oli ottanut sen huomiinsa ja ruokkinut Asseria tuttipullolla. Näin siitä kasvoi hyvin ihmisiin tottunut poro.

Asseri, kuin Peppi Pitkätossun hevonen!

Myös Asserin perheen koirat osallistuivat aamupatikkaan. Porokoiranartut Inka ja Unna saivat hyvin lämpimän vastaanoton veljeksiltä. Mansi ei nartuista välittänyt, niinpä äippä antoi poikien lähteä tyttöjen matkaan ja jäi itse mökkivahdiksi.

Veljekset kisailee suosiosta

Asseri ja tytöt johdattivat meidät kauniille näköalapaikalle.


Poronkuseman päässä


Kato Tilko, eikös oo hienot maisemat meillä!


Poro hamuili herkkuja maasta ja me yritimme saada koiria yhteiskuvaan... Riikka kertoi porotilan elämästä ja Sammun tuvan historiasta. Levillä olen jokusen kerran käynyt, mutta tämän paikan olemassaolosta ei ollut mitään tietoa.


Voisittekste mitenkään...etteks te nyt vois...!

Tilalla pääsee talvisin tutustumaan poroihin ja latukahvila on avoinna hiihtokauden. Jo vanha kaunis pihapiiri on näkemisen arvoinen paikka.

Viehättäviä vanhoja rakennuksia ja esineitä


Sitten olikin jo aika kiittää Asseria, Riikka, Unnaa ja Inkaa ja jatkaa matkaa!

 

Kaikki tahtoo jäädä mökille!

Heippa likat ja Asseri!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti